Ако продавачите откажат да приемат върнатата стока, клиентите могат да подадат жалби към контролните институции

И тази година: бум на обявите онлайн за продажба на нежелани подаръци. Коледно-новогодишните подаръци са зад гърба ни, но търсенето на нов собственик за неподходящите покупки продължава. Какви са алтернативите в подобна ситуация – провери Анна Ангелова.

Често смятаме, че ако сами си изберем подарък за празниците – опасността от разочарование драстично намалява. За Валерия обаче и този план не сработва.  

Тя решава да продаде онлайн своя шиацу масажор. Но не е единствена. В една от групите в социалните мрежи отчитат същински бум на предлаганите стоки в дните след празниците.

В тази група обаче не просто се купуват и продават вещи. Част от сумата се дарява за благотворителност.

Да продадем неподходящ подарък е само една от алтернативите след празниците. Ако сме си го взели сами и имаме документ за покупката, разполагаме с 14 дни, за да я върнем.

НОВА ДОЗА КОЛЕДНИ ЕМОЦИИ: Как реагират децата при отварянето на подаръците?

"Става въпрос най-вече дрехи, обувки, уреди, подаръци за деца + 04:19 основните изключения са свързани с това, че не можем да върнем храна, напитки, продукти свързани с хигиената", поясняват от Европейския потребителски център.

Ако подаръкът е купен онлайн, ролята на касова бележка играе потвърждението за направената поръчка или документът, получен при доставката от куриер.

Основните предизвикателства в онлайн пазаруването са закъснели пратки, дрехи и обувки, които просто не ни харесват, не ни пасват или има проблем със самото връщане.

Ако продавачите откажат да приемат върнатата стока, клиентите могат да подадат жалби към контролните институции.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.