През последните дни в района са регистрирани над 500 труса

След земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер, което удари хърватския град Петриня преди Нова година, в земята в района са се образували дупки, най-голямата от които в село Меченчани, съобщават хърватските медии и публикуват фотографии.

Дупката, широка около 20 метра и дълбока най-малко пет метра, продължава да се разширява. Тя се намира в нива, оградена е и след геоложки проучвания ще бъде взето решение за евентуалното саниране.

Дупките в района са около 30, някои от които са близо до къщи. Предстои районът да бъде сниман с дронове, за да се установи има ли още дупки.

В 22.30 часа местно време снощи нов трус с магнитуд 4,5 по Рихтер удари Бания с епицентър 15 км югозападно от Сисак. Земетресението бе усетено в Петриня, Глина, Сисак, Велика Горица и Загреб. Всеки нов трус доразрушава силно повредените сгради и увеличава броя на големите дупки в района.

Кметът на Петриня отново призова жителите на центъра на града да го напуснат, защото е опасно да останат в къщите.

Сеизмолозите очакват да продължат земетресенията с магнитуд над 4 по Рихтер. През последните дни в района са регистрирани над 500 труса.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА