Председателката на ПГ на ГЕРБ заяви, че управляващите са готови за коректно организирани и честни избори

"Имаме готов законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, поставени под карантина или настанени в болница с коронавирусна инфекция, да гласуват на предстоящите парламентарни избори". Това обяви в интервю за БНР председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.  

Тя изказа надежда в оставащите седмици на парламента да бъде постигнат консенсус с останалите партии, за да могат да се гарантират правата на всички български граждани и да се постигне максимално възможно участие на всички в условията на пандемична обстановка.

Председателката на ПГ на ГЕРБ заяви, че управляващите са готови да изпълнят всички законови ангажименти, за да се проведат коректно организирани и честни избори в страната.

"Карай направо" в аванс: Д-р Даниела Дариткова пред Диана Найденова

Дариткова отговори и на въпроса дали ГЕРБ може да влезе в коалиция с БСП след парламентарните избори: 

"Ние нямаме врагове, наш враг е коронавируса. ... Винаги сме държали на това да се запазят възможностите за постигане на консенсус, да не се горят всички мостове, дори и с политическите ни опоненти, защото в моменти на криза България има нужда точно от това".

Темата дали Бойко Борисов ще бъде кандидат на ГЕРБ за президент не се обсъжда в партията, категорично заяви Даниела Дариткова и уточни, че в момента усилията на ГЕРБ са насочени към парламентарните избори.

Дариткова: Модерно е да се говори срещу ГЕРБ, но оставката не е решение

"Трябва да се търсят поводите за диалог и за съвместна работа. Упреците да бъдат отправяни коректно и безпристрастно, за да имат тежест институциите и да бъде демокрацията силна" - така коментира тя продължаващата конфронтация между президента и премиера.

С нивото на комуникация, което не е предполагало участието на премиера Бойко Борисов, обясни Дариткова неявяването на министър-председателя в Европейския парламент на изслушването на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права. 

По думите ѝ начинът, по който се приема премиерът от лидерите на другите европейски държави е показателен, че той е уважаван и добре приет:

"Нашите политически опоненти и в Европа правят всичко възможно, за да дискредитират България". Тя посочи, че влизането на страната в т.нар. чакалня на Еврозоната показва, че България е добре оценена и перспективата пред нея е добра и страната ще се промени, благодарение на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Във връзка с критиките на Венецианската комисия към одобреното на първо четене в Народното събрание създаване на фигурата обвинител, който да разследва главния прокурор в България, Дариткова заяви, че преди второ четене ще бъдат взети предвид всички мнения и становища.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.