Той каза, че по този начин иска да увеличи признанието на "ценния принос" на жените в църквата

Папа Франциск промени църковния закон, за да разреши официално на жените да изпълняват някои второстепенни дейности по време на литургия, като същевременно потвърди, че те не може да бъдат ръкополагани в свещенически сан, предаде Асошиейтед прес.

Отменят кръщаването на бебета от папата в Сикстинската капела

Франциск направи официално нещо, което вече е обичайна практика в много райони на света - жените мирянки да могат да участват в служението на Лектората и Аколитата, т.е. да четат от Светото писание и подготвяне на светото причастие.

Папата каза, че по този начин иска да увеличи признанието на "ценния принос" на жените в църквата, като същевременно подчерта, че прави разлика между служенията на ръкоположените свещеници и тези, които могат да се извършват и от миряни. Ватикана запазва свещеническите санове само за мъже, въпреки че според историци е имало и жени свещеници в раннохристиянската църква, отбелязва АП.

Папата призова САЩ да защитят демократичните ценности

Бившата редакторка на женското списание на Ватикана Лучета Скарафия заяви, че тези промени просто придават официален характер на обичайната практика, като същевременно ясно подчертават, че свещеници могат да са само мъже.

"Това затваря вратата към свещеническите санове за жените. Тези промени са стъпка назад за жените", каза тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА