Според нея все още е рано за разхлабване на мерките

„През 2021 г. колективният имунитет няма да бъде постигнат. Това твърди Центърът за контрол на заболяванията. Така се създава необходимостта от производство на много дози от ваксината. Технологично време изисква и убеждението на хората, че трябва да се страхуваме от вируса, а не от ваксината”. Това обясни ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб в студиото на „Здравей, България”

Тя коментира разпространението на вируса у нас, като отчете тенденцията за трайно намаляване на новите случаи.

„Мисля, че все още не е време за разхлабване на мерките. Някои страни, при спад, си позволиха сваляне на ограниченията и веднага се получи ръст", коментира специалистът.

Според нея темповете на ваксиниране в страната са добри. „Вече имам доста колеги на първа линия, които са имунизирани, и смея да твърдя, че нямат никакви оплаквания, с изключение на стандартното зачервяване на мястото на поставяне на инжекцията”, добави Гломб.

„За ваксината на Moderna трябва да знаем, че е достатъчно ефективна. Хората, които желаят да се ваксинират, на 94% ще изградят имунитет", обясни доц. Гломб. 

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си