Целта на експеримента е търсене на методи за органично и здравословно земеделие, което е способно да изхрани човечеството

Товарният кораб "Дракон", който се разкачи от Международната космическа станция (МКС), връща на Земята 12 бутилки френско вино и стотици лозови пръчки, прекарали година в космоса в името на науката, предаде Асошиейтед прес.

"Дракон" се скачи с МКС

Бутилките са опаковани грижливо, всяка в стоманен цилиндър, за да не се счупи. Те са останали затворени на МКС в експеримент на люксембургска компания "Спейс карго ънлимитед", която проверява как старее виното в космоса.

Люксембургската компания ще отвори бутилка или две вино, отлежавало в космоса, на дегустация в Бордо в края на февруари. Ще последват химически изследвания. Експертите са особено любопитни как космосът е променил утаяването и образуващите се мехурчета.

Целта на космическия експеримент с виното е търсене на методи за земеделие, което е органично и здравословно и в същото време способно да изхрани човечеството. Заради промените в климата някои култури, като гроздето, трябва да се адаптират към по-сурови условия. Люксембургската компания се надява като стресира растенията в безтегловността на космоса да получи по-устойчиви варианти за отглеждане на земята.

Първите космически туристи подписаха договор за пътуването си

Виното беше изпратено на МКС през ноември 2019 г. Лозовите пръчки от сортовете Мерло и Каберне совиньон бяха изпратени в космоса през март.

"Дракон" ще достави на Земята научно оборудване, което беше използвано по време на експериментите на МКС, както и други товари. Очаква се корабът да падне във водата в Мексиканския залив, недалече от гр. Тампа утре вечерта.

Товарният кораб "Дракон" беше изстрелян на 6 декември 2020 г. от Кейп Канаверал в щата Флорида.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА