Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

„Обнадежден съм от темповете, с които върви ваксинацията. Обмисляме промяна на мерките, което ще стане от началото на февруари”. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна първата пратка от ваксините на Moderna.

Пристигна първата пратка от ваксините на Moderna (ВИДЕО)

Днес пристигнаха 2400 дози от препарата на Moderna. На 25 януари се очаква втора пратка. 

Така обаче имунизационната кампания у нас продължава с 2 различни ваксини. 

„Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизация, включително личните лекари. Имаме достатъчно екипи за целта. В момента са изразходвани около 16 500 ваксини. Очакваме на 18 януари 35 000 дози на Pfizer. Има достатъчно ваксини за всички", обясни проф. Ангелов. 

По думите му втората фаза от ваксинирането ще започне от домовете за стари хора. 

„Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в Секционните избирателни комисии, като главната ни цел са тези в мобилните секции, тъй като те ще имат основната задача да осъществяват процеса при карантинираните”, обясни министърът.

На 25 януари пък ще започне масово тестване на учители за COVID-19. Ще се използват антигенни тестове. Целта е да се види каква е скритата заболеваемост сред тях и да се прецени каква е готовността на системата за връщане на учениците в клас.

„Длъжници сме на училището, на децата, на родителите”, каза здравният министър.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.