Кога пристигна препарата и по колко дози в различните страни

Ваксината на Moderna пристигна паралелно в държавите от Европейския съюз. Всички пратки за ЕС и Европейското икономическо пространство се изпълняват от швейцарска логистична компания. В България дозите от препарата пристигнаха в 14 часа.

Пристигна първата пратка от ваксините на Moderna (ВИДЕО)

В Румъния първият транш ваксини включва 14 000 дози, съобщава телевизия Диджи24. Ваксините пристигнаха тази сутрин в Националния военномедицински изследователски институт "Кантакузино" в Букурещ.

Координаторът на националната кампания за ваксинация срещу коронавируса в Румъния д-р Валериу Георгица заяви неотдавна, че поръчаните количества ваксини от Moderna са много малкo.

"През първото тримесечие, доколкото знам, ще пристигнат 400 000 - 500 000 дози максимум. Много малко са дозите от ваксината на Moderna ", посочи Георгица в понеделник. Според местните медии Румъния е договорила общо около 3,4 милиона дози от ваксината на Moderna. 

Колко и какви ваксини ще получи България в следващите седмици

Ваксините на Moderna са пристигнали и в Кипър, съобщава тази сутрин електронното издание на вестник "Филелефтерос". Става въпрос за доставка на 1200 дози от ваксината. През първото тримесечие на 2021 г. Кипър ще получи общо 16 500 ваксини от компанията.

Разпределянето на първите дози от ваксината на Moderna в Германия започна още вчера - две седмици след началото на ваксинациите с препарат на Pfizer и BioNTech. До края на първото тримесечие се очаква в Германия да пристигнат около 2 милиона дози от ваксината на Moderna, а до края на годината - 50 милиона дози, каза здравният министър Йенс Шпан.

Продуктът на Moderna е аналогичен на ваксината на Pfizer и BioNTech по ефективност и безопасност, заяви Томас Мертенс, шеф на германската комисия по ваксините. И двата препарата изискват поставяне на две дози с интервал от 3 до 4 седмици. Препоръките са ваксините на Moderna да се прилагат на лица над 18 години и двете дози да се поставят през интервал от 28 дни, посочва телевизията.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.