Вчера страната ни получи първата пратка от 2400 дози

Започна имунизацията срещу коронавирус с втората одобрена ваксина - тази на Moderna. В 8:30 ч.беше извършена първата имунизация в Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Нямам никакви притеснения. Смятам, че сложих филтъра между мен и заразата. Организацията е безупречна. Работя на първа линия и смятам, че като отговорен човек избрах най-доброто за себе си”, каза първата ваксинирана – София Йорданова, която е старша акушерка от Централната реанимация на „Майчин дом“ и началник и на Отделението за лечение на заразени с коронавирус.

„Не бих казала, че има колебание за ваксинация в медицинския персонал. Работещите на първа линия видяхме колко е трудна ситуацията и взехме това решение. Чувствам се прекрасно”, каза още Йорданова.

И допълни: „Това, че съм първа не съм го целяла – просто днес дойде моят ред, на втория цикъл ваксинирани в „Майчин дом”. При първия цикъл дадохме предимство на по-възрастните колеги”.

Около 200 колеги на София Йорданова в „Майчин дом” ще бъдат имунизирани с доза от препарата на Moderna. В списъка за ваксинация срещу COVID-19 са имената на около 400 медицински лица в Майчин дом.

 

 

„Някои колеги категорично отказват да се ваксинират – сами виждате, че в интернет пространството се говори какво ли не за ваксините”, коментира друга акушерка.

70 починали с COVID-19 за последното денонощие

Имунизираните днес медицински лица ще получат втората доза от ваксината на Moderna след 28 дни. Имунитет срещу вируса се изгражда едва след второто поставяне на препарата. Колко дълго трае тази защита обаче все още остава под въпрос.

„8 месеца е един много добър резултат, ако имаме предвид, че ваксинацията може да стане в края на лятото – до следващата пролет-лято периодът е покрит”, каза д-р Аспарух Илиев - завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн.

В ефира на NOVA експертът опита да развенчае мита, че имунизацията с една от одобрените ваксини крие риск за възрастните хора или тези с диабет, сърдечно-съдови или автоимунни заболявания.

„Резервите, които лекарите изказват спрямо хора с много тежки автоимунни заболявания, които в момента все още не са добре контролирани медикаментозно, е да се избягва излишен риск. Но няма каквито и да е било категорични данни, че тази ваксина е вредна”, допълни Илиев.

Одобрените за употреба ваксини могат да противодействат и на мутациите на коронавируса, категорични са специалистите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.