От днес започва нова акция на "Пътна полиция"

КАТ с нова акция от тази вечер. „Пътна полиция” ще следи за шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици. Приоритет ще бъде и поведението на пешеходците.

54 са инцидентите с пешеходци само за първите две седмици на тази година, сочи статистиката на КАТ.

„Контролът ще бъде насочен към установяване употребата на  алкохол и наркотични вещества, от шофьорите, както и към неправоспособните водачи”, обясни гл. инсп. Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция”.

​Катастрофите с пешеходци са по-типични за големите градове, сочат още данните на „Пътна полиция”.  Само за седмица при акция на КАТ са глобени почти 750 пешеходци, 75 шофьори са били глобени за отнето предимство.

„Цифрата за наркотичните вещества е 66. В рамките на пет дни 66 водачи са употребили наркотици и са седнали зад волана. С алкохол случаите са 117”, добави Близнаков.

АПИ и МВР с масови проверки по пътищата

В малките населени места основните нарушения са свързани с шофиране без книжка или след употреба на алкохол. Затова от КАТ приоритетно ще следят за нарушения в по-малките градове, като периодично ще се сменят местата за контрол.

В сряда приключи поредната операция на „Пътна полиция”. Тя се проведе от 8 до 13 януари. Установени са над 13 000 различни нарушения. Случаите на превишена скорост са 18 000. 

„Акцентът на акцията беше насочен към пешеходци и шофьори, които не ги пропускат. Санкционираните пешеходци са 747, а водачите - 75”, обяви Близнаков.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.