Управляващи предлагат промени в Закона за извънредното положени

Датата на парламентарния вот вече е ясна - 4 април. От Централната избирателна комисия увериха, че машините за гласуване ще бъдат доставени навреме.

Управляващи обмислят промени в Закона за извънредното положение, за да могат и хората под карантина или в COVID-отделения да гласуват.

Подаването на вот по пощата остава несигурно. Опасенията са, че по този начин резултатите ще могат да бъдат манипулирани лесно.

Младен Шишков: Католиците у нас са скандализирани от датата на изборите

Остава и въпросът за това как ще гласуват българите в чужбина, особено в страни, в които е наложен локдаун.

А според католиците в България датата е неподходяща, защото съвпада с католическия Великден.

ЗАРАДИ ИЗБОРИТЕ: ГЕРБ предлага промени в Закона за извънредното положение (ВИДЕО)

С промени в Закона за извънредното положение ще се позволи на хората под карантина да гласуват. Това ще се случва с мобилни секции, както по домовете, така и в болниците. Ще бъдат осигурени предпазни средства както за членовете на Секционните избирателни комисии, така и за участниците в гласуването.

Всички мерки и препоръки, които ще издаде ЦИК за гласуването, ще бъдат съобразени с мнението на Националния оперативен щаб и на Ваксинационния щаб.

От ГЕРБ предлагат гражданите с изтекли документи да могат да се идентифицират с тях пред СИК.

ОФИЦИАЛНО: Президентът обяви датата на изборите

„Предлагаме да бъде обсъдена възможността, когато се явят да гласуват в съответните секции, без значение в чужбина или страната, да се счита документът им за валиден”, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.  

„Никой не може да гарантира тайната на вота при гласуване по пощата, още повече България няма никаква практика в това”, заяви Валери Симеонов, лидер на НФСБ. „Трябва да се монтират камери, в чиито обхват да са само масите, на които се броят бюлетините. За това трябва да се обяви обществена поръчка. А едно обжалване и всичко отива по дяволите”.

ГЕРБ и „Обединените патриоти” остават против промените в Изборния кодекс месец и половина преди вота.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.