Борисов отново тръгна на обиколка в страната

Учениците от пети до 12-ти клас може да се върнат в училище след 31 януари. Прогнозата направи премиерът Бойко Борисов по време на обиколка в Югозападна България.  В събота заедно с министърът на образованието Красимир Вълчев той посети посети Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог, храмът "Св.Св. апостоли Петър и Павел" в Добринище.

„Близо милиард вложихме в образователната инфраструктура и още 1,4 милиарда лева за двойното увеличение на учителските заплати в рамките на мандата“, заяви премиерът. Той изтъкна, че с осигурените средства от правителството са санирани стотици училища, обновени са физкултурни салони, зали, модернизирани са компютърни кабинети в цялата страна с цел получаване на модерно европейско образование от българските деца.

По време на посещението си в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог министър-председателят Борисов разгледа напълно обновените със средства от оперативната програма „Региони в растеж“ кабинети. Училището разполага с обзаведени модерни компютърни кабинети, а от миналата година функционира и кабинет с 3D принтер.

 

 

Управата на училището показа на премиера закупените за обучението и практиката на учениците машини в гимназията. Сред тях е модерен симулатор за първи гимназиален етап от 8 и 9 клас, докато учениците започнат истинската практическа подготовка. От основаването си през 1963 г. до днес училището подготвя кадри изцяло за задоволяване на нуждите на пазара в сферата на селското стопанство.

В рамките на посещението си премиерът Борисов отбеляза, че ако продължат добрите резултати в следствие на прилаганите противоепидемични мерки срещу COVID-19 у нас, от 31 януари т. г. и по-големите ученици ще могат да възобновят присъственото обучение по схема.

С 300 000 лв. бе направен ремонт на двора и сградата на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Добринище и се изгради спортна...

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 16 януари 2021 г.

По-късно днес министър-председателят Бойко Борисов посети основното училище „Св. Климент Охридски“ в Добринище, което е получило финансиране за близо 300 000 лв. за ремонт на двора, сградата и нова спортна площадка. В училището учат 138 ученици. Премиерът разгледа и църквата в града, която е в процес на цялостен ремонт и реставрация.

„Има тарикати, които си мислят, че лъжат държавата. А те лъжат себе си, защото ще се разболеят. Мерките в държавата обаче дават резултат”, така премиерът коментира случаят с парти в ресторант в Пловдив.

🧒👦Всички кабинети в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог вече са обновени със средства...

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 16 януари 2021 г.

Борисов подчерта, че мерките в страната са по-либерални спрямо тези в Европа. За пример той даде Белгия и Франция, където е въведен вечерен час, както и Гърция, където мерките бяха затегнати.

 

 

За ремонт и ново строителство на храмове на Българската православна църква в страната сме отпуснали над 38 милиона през последните години, подчерта Борисов. Църквата „Успение на Пресвета Богородица" в Добринище беше в руини, а вече е възстановена. Без Господ нищо не може да се направи. С Божията и помощ и усилията на лекарите ще преборим пандемията.

 

„Благодарност на строителите и полицаите, които денонощно работиха по възстановяването на участъка между Гоце Делчев и Банско. Тук вследствие на придошлите води реката подкопаваше пътя“. Това заяви  Борисов, който посети възстановеното трасе заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. За укрепването на участъка Агенция „Пътна инфраструктура“ до настоящия момент е осигурила 120 000 лева.

Движението беше възстановено бързо и в двете платна, като от четвъртък вечерта е разрешено и преминаването на тежкотоварни превозни средства в двете платна.

В сряда премиерът Бойко Борисов лично дойде на пропадналия път в следствие от повишените води на река Места, където бе обсъдена създадената организация от отговорните звена за нормалния ритъм на движение на трафика по време на ремонта.

Министър-председателят Борисов акцентира, че държавата продължава да подпомага с финансови средства пострадалите райони вследствие на обилните валежи през последните дни в страната и не спират възстановителните дейности по места.

 

 

Освен  компютри, трябва да има и спорт, над 50 салона правим за училищата, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов в Брезница, където посети СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. С над 600 000 лева, осигурени от правителството и от собствени средства на училището, са оборудвани кабинети по природни науки, изграден е нов физкултурен салон, както и нова спортна площадка. Кабинетите за природоматематическите профили в училището, в което учат близо 400 ученици, са модернизирани. В цялата страна се изпълнява и програмата за изграждане на центрове за природоматематически науки в училища, за която са осигурени от правителството 40 млн. лв.

От ръководството на училището изтъкнаха, че толкова средства за образование, колкото се отпускат през последните години, никога не е имало и това е изключително мотивиращо за учителите. Министър-председателят Борисов беше категоричен, че инвестициите в образование ще продължат. Премиерът добави, че ще бъде потърсена възможност да се подпомогне с дофинансиране и детската градина в Брезница, която е посещавана от над 230 деца. Брезница кандидатства и за подкрепа по отношение на укрепване на речното корито по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

В село Дъбница премиерът и министрите бяха посрещнати с питка, а кметът на селото им подари фасул и чубрица. 

 

„Близо 12 милиона лева бяха отпуснати в рамките на мандата, за да бъдат осигурени шкафчета в училищата, където учениците могат да оставят учебниците си и да не им тежат раниците“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в основното училище „Христо Ботев“ в селото.

Премиерът разгледа новия корпус на училището, за което правителството осигури над 200 000 лв. Училището, в което се обучават 150 деца до 10 клас, получи и близо 50 000 лв. за оборудване на кабинети по природни науки по програма на Министерството на образованието и науката.

„Нови дъски, нов под, нови дограми, осветление, а сега и разходите ви за отопление са по-малко“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов, докато разглеждаше обновените класни стаи. Управата на училището акцентира и върху спечеления проект по линия на Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката, който учебното заведение ще стартира следващата седмица. Чрез националната програма училищата кандидатстват, за да получат финансиране за изграждане на центрове за природни науки.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подчерта, че в следващите години чрез заложените европейски средства  ще бъдат финансирани още 1500 училища за изграждане на подобни центрове.

В хода на посещението си премиерът Борисов изтъкна, че образованието е неотменен приоритет на правителството и по-доброто бъдеще на децата ни е свързано с получаване на модерно и добро образование, каквото държавата осигурява. В Дъбница министър-председателят посочи също, че продължава изграждането на всички важни инфраструктурни проекти в региона.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.