Министър Вълчев: Датата 4 април не стимулира избирателната активност

"Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. Но до пролетта ще бъдем в умерен вариант, като редуваме посещението на учениците в учебните заведения с дистанционно обучение", това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

"Създадени са регламенти за несмесване на учениците в учебните заведения. Следим ситуацията седмица за седмица. Голямата опасност сроред мен е новият щам от Англия", допълни той. 

ПРЕМИЕРЪТ С ПРОГНОЗА: Всички ученици - в клас от края на януари?

"Няма да се отложи завършването на срока. През цялото време децата са се обучавали. Учителите не са спрели да работят, дори там, където няма устройства. Имаме обхватно компесаторно обучение. Само 1% не участват по никакъв начин в обучението", категоричен бе Вълчев.

"Засега не смятаме да се изместят датите за матурите. Имаме създадена организация за провеждането им", информира министърът.

Вълчев: България може да стане една от страните с най-малко отпаднали от училище

"Учениците по-малко заразяват, особено малките деца, проблемът е класната стая, където има много взаимодействие, което допринася за разпространението на заразата. Ако се носят маски, вероятността за предаване на вирус е много по-малка", смята министърът на образованието.

"Кандидатстудентската кампания няма да се отлага. Семестрите ще приключат с оценяване в електронна среда, а където има практически изпити, ще се проведат присъствено", добави още той.

ОКОНЧАТЕЛНО: Взеха решение за обучението на учениците от 5 до 12 клас (ВИДЕО)

"19 000 учители са заявили желание да се ваксинират и продължават да се записват. В това число не влиза непедагогическият персонал, където също има много желаещи", заяви образователния министър.

"Никога досега не е имало толкова средства за образование. Инвестирахме в учителите, в материалната база. Убеден съм, че това, което правим в системата, ще даде резултат", заключи Красимир Вълчев.

Относно обявената от президента Румен Радев дата за изборите 4 април министър Вълчев не вярва, че това решение ще стимулира избирателната активност.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.