Отчита се спад в безработицата в края на годината

Спад в безработицата в края на годината отчетоха от Агенцията по заетостта. През декември тя е била 6,7 процента и е най-ниската от месец май, когато приключи извънредното положение.

В края на 2020 г. над 220 хиляди са безработните българи, регистрирани в бюрата по труда. А само за изминалия месец новите регистрирани са над 32 хиляди души. В същото време е голям и броят на хората, които са си намерили работа.

През последния месец на изминалата година обаче е отчетена най-ниската безработица от май насам. Защото през декември нова работа са си намери над 12 хиляди българи. По-голямата част от тях са избрали преработващата промишленост – 26%, следвани от търговията, държавното управление и строителството. 

Над 7 хиляди са новоразкритите свободни работни места според Бюрото по труда. Най-търсените професии са в сферата на преработващата промишленост, машиностроенето и занаятчийството. Търсят се също продавачи, шофьори, социални работници и автомонтьори. 

Като управител на хотел в Бургас Борис трябва да се справя с последствията от пандемията и с отлива на туристи. Един от начините е – да се раздели с половината от служители си. 

"В момента сме почти 50 по-малко от нормален състав. Това са много тежки решения за нас, защото хората са най-ценния капитал за един бизнес. Обучен персонал да го загубиш и да не можеш да разчитат на едни хора, които са професионалисти, е най-тежкото за всеки бизнесмен", обясни той.

И макар служителите му да са в статистиката на търсещи работа, това, на което се надяват, е да се върнат обратно. 

"Повече са на борсата и чакаме да ги извикаме да се върнат. Хората се надяват обстановката да се нормализира колкото се може по-бързо", каза още Борис.

А тези работодатели, които успяват да запазят работниците си, признават, че и при нужда, не могат да назначат нови. В  средата на миналата годинa Анатоли Кръстев от Монтана решава да отвори нов обект, с който да разшири бизнеса си. Пандемията обаче леко обърква плановете му.

„И се оказва, че е доста трудно. Изключително трудно, защото ние на първата вълна още строихме“, разказватой.

За мащабите на магазина му предвидил да наеме шестима души продавачи, но назначил само трима, а за да компенсира липсата смените поемат и той и жена му.

„Когато дойде вече кризата се оказа, че и трима човека са много, а пък има и доста наплив. Тоест сега може и много лесно да се намери персонал. Непрекъснато питат за работно място, търсим ли работници“, казва Анатоли.

В област Монтана безработицата през декември намалява спрямо предходния месец. Три месеца Бисерка била безработна. Сега е готова да получава по-малко пари ако дойде нова ковид вълна, но да запази работното си място.

„Три месеца бях вкъщи с две деца и беше много трудно. Новите ми работодатели обещаха, че няма да останем без работа, но и да не ни затварят магазина“, казва тя.

Засега Анатоли не предвижда нито да освобождава служители, нито да намалява заплатите им. Но е категоричен, че и няма да наема нови хора. Трудностите обаче засега му остават, защото разходите му текът, а и вноските в банките по кредитите го чакат всеки месец.

 

 

„Ние непрекъснато говорим с колеги от други дейности, от друг бизнес и много хора приключиха с бизнеса и ние вероятно ще се едни от тези ако дойде трета вълна, което не искам да си го помислям даже“, казва той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.