Получихме по-малко дози от първоначално обявените

Новата пратка с ваксината на Pfizer вече е в страната. Тя пристигна сутринта на летище София. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес България ще разполага с над 18 000 дози вместо с 35 000. Според здравните власти това няма да попречи на ваксинационния план.

„Идеята е с реконструкция на производството и допълване на капацитета, да могат да задоволяват нуждите на страни с още по-големи доставки”, обясни доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

 

 

Нови доставки у нас се очакват следващата седмица - 4000 бройки от ваксините на Moderna.

„В началото на февруари очакваме 35 000 от Pfizer. В средата на февруари също ще има следваща доставка на Pfizer, като информацията, която имаме към момента е, че тази, която ще бъде в средата на февруари, ще компенсира половината количество, което не получихме днес”, заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

19 сигнала за странични ефекти са получили в Агенцията по лекарствата след поставяне на първа доза ваксина. Всички тях обаче от там определят като незначителни.

„Някои области приключиха с първа фаза. Още от тази седмица в Пловдив, в Бургас донякъде, те могат да започнат втора фаза, в домовете за възрастни хора, такива, в каквито е имало най-малко случаи последните 1-2 месеца, както и в първите училища, където имаме вече списъци на желаещите”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Успоредно с това започва и поставянето на втора доза от ваксината на работещите в здравната система. Първи бяха здравният министър проф. Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Ако ваксините и на другите компании, работещи по тях, бъдат одобрени и доставени по план, надеждите са през пролетта у нас да започне ваксинирането на всички желаещи.

"Очакваме следващата седмица от Moderna около 4000 дози. В началото на февруари – 35 000 дози от Pfizer", заяи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.ю

Въпреки този график - отражение върху имунизационния план ще има. Часове след доставката, здравният министър призна в Бургас, че ще се забави ваксинирането на хора от втората фаза- това са учителите и възрастни от социални домове.

 

 

"Създадена е организацията за ваксиниране в домовете за възрастните хора и учителите. Имахме идея да започне тази седмица. Но заради намаления брой ваксини имунизацията вероятно ще се отложи с известно време", посочи здравният министър. 

Имунизация на учители и в домовете за възрастни хора все пак ще може да започне там, където вече са ваксинирани всички желаещи лекари.

Стана ясно, че две болници в София ще бъдат глобени заради нарушаване на имунизационния календар. Една от тях е болница "Сердика", в която преди седмица беше ваксиниран моделът Гери Дончева, с мотива - че е PR на здравното заведение. Глобите са в размер на близо 2000 лева. 

Репортери: Ева Костова, Ванина Недкова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.