Според него е лесно да се направи скрининг на населението за генетични мутации

"Не сме подготвени за новия щам, макар че има намаляване на случаите. На молекулно ниво структурата повлиява функциите на шиповете, на начина, по който се захваща за клетките.  С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Георги Милошев от Института по молекулярна биология към БАН.

"Знам за вирус, който се разнася от плодоядни, големи прилепи в Тайван. Открит е преди 5-6 години, 75 % смъртоносен, този при нас е 1 % смъртноносен. Засега той не се е разпространил, но не виждам нещо да го спре", коментира той.

"Парите сега се хвърлят към SARS-CoV-1 и "Нипа". Най-вероятно гените, които помагат на вируса да влезе при нас, са наследени от неандерталците. Генетична е основата на прекарване на тежко заболяване" обясни специалистът.

Според него е лесно да се направи скрининг на населението за генетични мутации. Но тестът не е оторизиран никъде по света. Работи се за лекарства, които да потиснат генните варианти, спомагащи вируса. А колкото повече хора са заразени, толкова повече мутации ще има.

Големите европейски държави затягат мерките срещу коронавируса

По думите му не трябва да се страхуваме от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна". Има случаи само за силни алергии и преувеличени слухове за смъртни случаи. ДНК ваксините са фрагмент, такава е на "АстраЗенека", не са по-лоши или по-добри.

Продължителната консумация, с години, на мазни храни, с много „е-та“, може да доведе до тежко протичане на COVID-19, информира проф. Милошев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.