Трима загинаха, а над 10 бяха тежко ранени при тежкия инцидент

Присъда за тежката катастрофа край Лесово. Украинският шофьор, в чиито камион се заби пътнически микробус, получи 6 години затвор, на първа инстанция. Той е единственият обвиняем за тежката катастрофа край граничен пункт, при която загинаха трима души.

На 9 октомври призори автобусът с пътници тръгва към Одрин. Пътят му свършва на 5 километра преди границата, където е спрял камионът на украинеца Октавиан Бетиан. Сред пътниците е и Велизар Гълъбов.

Започна делото за катастрофата край Лесово

„Видях удара. Половин час съм бил в безсъзнание, събуди ме  алармата на телефона. Имам 10 шева”, разказва той. И допълва: „Излязох през прозореца, помогна ми един човек, не знам дали не беше същия шофорът”.

При катастрофата умират шофьорът на автобуса и двама от пътниците, а 12 са ранени. Днес именно шофьорът на спрелия на пътя тир е единственият обвиняем. В съда той призна фактите от обвинителния акт и поиска условна присъда.

„Той е обикновен гражданин на земното кълбо. Към този момент той се е примирил с това си състояние, но не е преглътнал факта, че е участвал в тези събития”, заяви адвокатът Светослав Михов.

ФАТАЛЕН СБЛЪСЪК: 3 жертви, 16 ранени при удар между тир и бус край Лесово (ВИДЕО+СНИМКИ)

Прокуратурата поиска поне 8 години лишаване от свобода като посочи, че по време на катастрофата не е имало причина камионът да е на пътя, тъй като колоната от тирове вече я нямало. „Установено е, че същият е паркирал превозното средство на пътя в продължение на часове”, каза прокурорът Милен Божидаров.

Не всички пострадали поискаха тежко наказание за украинския шофьор. „Това, което се случи, се случи. Аз нямам повече никакви претенции”, казва Велизар Гълъбов.

След съкратено производство съдът постанови присъда - виновен. Октавиан Бетиан ще обжалва присъдата си пред апелативния съд в Бургас.

Репортер: Димитър Иванов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.