Предлага се още хората с изтекли документи за самоличност в страната и чужбина да могат да гласуват с тях

Нови правила за гласуване в пандемия приеха на първо четене депутатите от Правната комисия. С промени в Закона за извънредното положение народните представители дадоха решение как българите под карантина или в болница ще упражнят своето право на вот на 4 април.

С промените управляващите дават правомощия на ЦИК да напише правила как ще гласуват българите под карантина в деня на вота.  

Депутатите решават как ще гласуват българите под карантина

Въпросът как ще гласуват карантинираните българи и тези в COVID-отделенията предизвика остър спор между управляващи и опозиция.

„Централната избирателна комисия като независим държавен орган, отговорен за организацията на изборите, трябва да определи реда, по който ще се проведе гласуването”, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

Така 50 дни преди вота комисията трябва да каже дали бюлетината ще бъде пусната в подвижна урна, или в специална секция. Това ядоса опозицията.

„По какви критерии ЦИК ще реши кои хора ще чакат в дома си мобилна секция и кога други хора ще ходят в секции?”, попита Крум Зарков от БСП.

От левицата определиха промените като вредни и обвиниха управляващите, че бягат от отговорност.

„Кой ще носи отговорност за тези избори? Един от най-важните моменти за демокрацията ще тежи на плещите на ЦИК”, коментира Явор Божанков от БСП.

В критиките на БСП управляващите видяха и друг замисъл.

„Започвам да си мисля, че вие си търсите оправдание за евентуална загуба на предстоящите избори”, заяви Християн Митев от „Обединените патриоти”.

По време на спора в Правната комисия пристигна и писменото становище на ЦИК. В него се посочва, че здравните власти трябва да кажат какви да са правилата за гласуване в пандемия.

А едночасовият спор приключи с приемане на първо четене на промените, като само от БСП гласуваха „против”. Утре левицата ще внесе свой  законопроект.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.