Вижте абсурдната история

Грешка остави семейство без ток в най-студеното време на годината. От ЧЕЗ прекъснали електричеството към апартамент на свой абонат заради новозакупен имот в друго населено място, който пък се оказал незаконно присъединен към електроразпределителната мрежа.

„Дойдоха и ни спряха тока без никакво предупреждение, без бележка”, разказа потърпевшата Десислава Петрова.

„Имаме куче и точно преди да го изведа на вечерна разходка токът спря. Чухме шум и видяхме, че едни мъже пипат по таблото. Нямаме задължения”, разказа Ваньо Василев.

Живущи в блок със „солени” сметки след кражби от съседи (ВИДЕО)

Историята се оказва напълно абсурдна. Токът на апартамента бил спрян заради електрозахранването в къща в близкото село Чирен, закупена от жената. 

„Отидохме в ЧЕЗ да питаме защо са ни спрели тока. Казаха, че имаме задължения в Чирен. Държаха се грубо”, разказа жената. 

От ЧЕЗ отказаха коментар пред камера, но в писмо до NOVA заявиха, че след получаването на жалбата са предприети незабавни действия за възстановяване на електрозахранването на клиента. И се извиниха за допуснатата грешка. Така, няколко часа след прекъсването, хората отново се сдобили с ток.

Как обаче се заплита цялата история? Десислава купила в края на октомври стара и отдавна необитавана къща. Около месец след това решава да прехвърли партидата за ток на свое име. При проверка на място обаче техниците са категорични – имотът е присъединен незаконно. Електромер има, но той не е на ЧЕЗ, а на старото енерго. Пломбиран е и под него още висят пожълтели от времето разписки за ток.

Крадци на ток прокараха кабел под земята до къщите на съседите си (ВИДЕО)

Спират й обаче тока, който така или иначе е текъл по тези жици цели 20 години, и я глобяват с 1344.00 лева. Сумата е изчислена по формула на Комисията за енергийно и водно регулиране за потребена електроенергия в периода от закупуването на имота в края на октомври до началото на декември, твърдят от ЧЕЗ, защото техниците констатирали, че семейството живее в къщата.

„Идват си само събота и неделя. Тя работи във Враца, детето учи, мъжът й ходи на работа ”, разказа съседката Дарина Евтимова.  

При така създалата се ситуация явно е въпрос на време и решение дали ЧЕЗ ще заведе дело за дължимата сума или Десислава Петрова ще прибегне към доказване на невинност по съдебен път.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.