Първото класиране е на 14 май

Нови критерии за прием в детските градини в София. Най-много точки ще получават родителите, които живеят в града повече от три години. Отделни точки ще има и за живеещите близо до съответната градина или ясла.

Вълчев предлага компенсиране на разходите на родителите с деца, неприети в детски градини

По-голям шанс за прием ще имат децата, чийто родители живеят над три години в столицата. Те ще получават 4 точки. Остават точките и за тези семейства, които живеят в района на детската градина или яслата. Новите критерии влизат в сила от март. Първото класиране е на 14  май.

„До момента децата получаваха съответно 3 и 2 точки. 3 точки се даваха за постоянен адрес на единия от родителите, а 2 точки за настоящ адрес. От първото генерално класиране през май – ще се получават максимално по 4 и 3 точки – съответно за непроменян повече от три години постоянен и настоящ адрес. Промени на територията на Столична община няма да се считат за промени – тоест, ако адресът е бил в един квартал на София, район, и променен на друг, ще си остава все едно не е променян”, заяви зам.-кметът на София Тодор Чорбанов.

 

 

Семействата, които живеят в района на детската градина ще получават още две точки. Новите критерии за прием влизат в сила от март, а първото класиране е на 14 май. Въпреки че синът на Наталия Пенева събира тези бонус точки, семейството не очаква детето да бъде прието в държавната детска градина в района.

 Министър Ангелов: От 4 февруари три класа може да се върнат в училище

"В нашия квартал имаме една държавна градина. Съответно изборът е ограничен, местата са запълнени отдавна и ние няма как да влезем в тази градина. Аз имам две деца. Едното е на градина, другото е в училище. Съответно - прибягваме към частните градини", обясни Наталия. 

От тази година родители на деца, които не са приети в държавни градини, ще бъдат подпомогнати с три хиляди лева. Условията за кандидатстване още се уточняват. Общината предвижда до края на годината да отворят врати 13 нови детски градини. Продължава и разширяването на сградите на вече съществуващите.  В края на март ще бъдат обявени всички свободни места за първото класиране. На този етап не е ясно дали те ще стигнат за всички деца.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.