На 21 януари църквата почита паметта на свети мъченик Неофит

На 21 януари отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден по стар стил. От 1951 г. 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите, затова празникът се отбелязва официално и в много болници и АГ отделения в страната.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

Здравният министър проф. Костадин Ангелов благодари на всички български акушер-гинеколози, акушерки и професионалисти по здравни грижи за усилията, които полагат.

„Благодарение на тях много български майки, бащи и семейства връщат усмивките на лицата си. Те първи се докосват до чудото, наречено „живот”. Благодаря Ви, колеги!”, каза проф. Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти.

Снимка: Георги Димитров

Броят на акушерките в страната ни е два пъти по-малък от необходимия, а средната им възраст е 55 години. Това се посочва в поздравление от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи към акушерките по повод празника, цитирано от БТА. 

С пожелание за здраве и професионални успехи, от асоциацията посочват още, че от тази година медицинските университети и други университетски звена ще приемат повече първокурсници в специалност „Акушерка”.

От съсловната организация изразяват надежда, че акушерките „ще започнат да посрещат повече бебета, защото статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи за периода 2015-2019 г. показва, че новородените у нас намаляват с между 1000 и 2000 на година”.

Бейби бум в болница „Надежда" (ВИДЕО)

На 21 януари църквата почита паметта на свети мъченик Неофит – небесен закрилник на патриарх Неофит. На днешната дата имен ден празнуват Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит. Името Максим идва от латински език и означава „най-голям”, „най-велик”. Неофит е от гръцки език и означава „новопокръстен”, пише Edna.bg.

Честит празник!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.