С него ще се гарантира, че служителите няма да бъдат товарени със служебни задачи след края на работното време

След като милиони хора в Европа преминаха към дистанционна работа, Европейският парламент иска да приеме нов закон. Той трябва да гарантира, че хората у дома няма да работят повече, отколкото биха работили в офиса си.

Текстовете, които евродепутатите готвят в момента предвиждат  работещите от вкъщи да могат да изключват цифровите си устройства, когато им приключи смяната. Според членовете на Европейския парламент всеки служител трябва да има право да не си вдига телефона, да не отговаря на имейл съобщения и да не изпълнява задачи, възложени от неговите ръководители, извън нормирания работен ден. Междувременно европейски проучвания сочат, че хората работят с 30% повече, когато изпълняват служебните си ангажименти от вкъщи.

Как да работим от вкъщи, когато семейството е у дома

Делия Стоилова работи в чуждестранна фирма за онлайн банкиране. Заради пандемията, офисът й се пренася вкъщи. Противно на схващанията за повече спокойствие и уют, Делия установява, че домашната среда я разсейва.  „За мен е много важно да си разграничаваме времето: когато сме на работа – работим, когато не сме на работа – не работим“. 

Тъй като ръководи екип, Делия остава на разположение и отговаря на въпросите на колегите си и в извън работно време. „Лично за мен това в обедната ми почивка никой да не ме търси е флуидно понятие“, коментира тя. 

Работа от вкъщи: 5 грешки, които пречат на кариерата ви

Синдикатите също казват, че работата от вкъщи размива границата между професионално и лично време. „Има вече изследвания, която доказват, че работещите хоум офис понякога работят повече от 47 часа на седмица“, посочва Величка Микова от КНСБ.

Работодателите са на обратното мнение - работещите вкъщи не са ощетени спрямо хората в офис среда. „Ако при тях възникне някаква допълнителна работа, те са компенсирани допълнително по Кодекса на труда с отпуск“, казва Тончо Томов от Българската стопанска камара.

Полюсни са и мненията нужен ли е европейски регламент за работата от дистанция или не. „Становището на Българска стопанска камара е, че не е необходимо в момента да се взимат такива решения“, категоричен е Томов.

„Тази европейска инициатива ще бъде много навременна“, смята Величка Микова.

Дали и кога ще получим ли законова възможност да си изключим телефона след работа, ще решат европейските депутатите. Един от сценариите обаче предвижда това да се случи най-рано след 3 годни. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си