По думите му статуквото са ГЕРБ и ДПС

"Най-големият успех на Радев е, че излезе на площада и каза „Вън, мутрите“. Най-голямата му грешка и пропуск е, че лятото не пожела да говори за промяна с ГЕРБ през лятото. Трябваше да сложи на масата своите предложения за промени в Конституцията". Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Слави Василев, политически анализатор.

Според него няма друг изход освен противопоставянето между институциите при така създалата се система.

"Грешка е, но всеки си носи политическата отговорност. С конфронтацията единствено печели доверие от хората. Как да се легитимира човек, ако не е против статуквото?", попита реторично той.

По думите му статуквото са ГЕРБ и ДПС, а най-прекият път към рестарт на системата е предложение на президента за промени в Конституцията, което е в компетенцията на ВНС. Това е единственият начин да излезем от калта, в която се намираме. Рестарт на системата без президента не може да има.

Борислав Цеков: Максимум за 25 дни се сформира нов парламент след избори

"Народните представители не представляват народа, а своята партия. Мутри наричам овластените хора, премиерът е вътре, ръководи целия парад", сподели Василев.

Той смята, че БСП трябва да се освободи от хората, които тежат, за да покаже, че е нова партия.

"Може би аргументът на президента да насрочи изборите за 4 април, е че тъй като е Великден в голяма част от страните на Запад, това ще улесни придвижването на българите до Консулствата, за да гласуват. Няма да има много хора по улиците, ще се избегнат струпвания", заяви анализаторът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.