Това отчетоха работодателските организации след анкета

2/3 от българския бизнес е засегнат от пандемията. Това отчетоха работодателските организации след анкета, в която са участвали 810 предприятия от страната. Още по-голям е процентът на тези, които очакват влошаване на бизнес климата в следващите месеци.   

Според анкетата на Стопанската камара, близо 70% от малките и средни предприятия са пострадали заради COVID кризата.  22% от анкетираните не отчитат промяна, а 7% дори са постигнали икономически растеж през миналата година.

И все пак, почти всеки от работодателите - 89 на сто от анкетираните, отчита влошаване на бизнес климата. Срещу тях стои само 2 процента оптимизъм.

Всяко второ малко или средно предприятие е отложило планирани инвестиции в бизнеса заради кризата. В същото време средните предприятия още чакат помощите от държавата за първото затваряне.

„Затова и ние предложихме да се предприемат мерки, които ще дадат възможност на всички, които имат нужда от тези пари. Това е освобождаване на работодателите от плащането на трите дни болничен”, каза Цветан Симеонов от  БТПП.

Организациите ще настояват и за  ускоряване на процедурата по несъстоятелност и ликвидация и ограничаване на административната тежест.

„За да се включите в електрическата мрежа на България на електроразпределителното предприятие, са нужни 262 дни. За сравнение с любимата ни Естония там са 90”, поясни Радосвет Радев от  БСК.

Кирил Домусчиев: Дигитализацията засяга всяка индустрия и създава нови бизнес възможности

Приоритет за работодателите е и изработване на механизъм за минималната работна заплата и промяна в пенсионния модел. 

„Трябва да обвържем получаването на пенсии с положените години труд и респективно внасянето на осигурителни вноски. За разлика от синдикатите подкрепяме и развиване на частните пенсионни фондове, а не тяхната ликвидация”, поясни Радосвет Радев.

Работодателите ще опитат да задържат работници, които заради кризата се връщат от чужбина. Готови са да инвестират в образование.

„Следващата мярка – строителство на детски яли, градини, кътове и публично частно партньорство, също е важна”, каза още Цветан Симеонов.

„Само след няколко месеца ще има недостиг на работници и специалисти, защото нищо не се е променило. Всяка година ние губим по 50 хиляди души на пазара на труда”, коментира Васил Велев от АИКБ:

Усилията на работодателските организации в следващата година ще са насочени и към енергетиката.

„Трябва спешно да изготвим и подпишем Национално споразумение за ликвидност на пазара за електроенергия, в което трябва да се ангажират всички производители от Българския енергиен холдинг. Трябва се ангажира и Борсата”, заяви председателят на КРИБ  Кирил Домусчиев.

Приоритет за бизнеса през 2021 година ще са и включването ни в Еврозоната и борба със сивата икономика.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.