За това предупреждават от Министерството на околната среда и водите

В резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене има опасност от възникване на поройни наводнения утре, в следобедните и вечерни часове, във водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Атеринска, Луда река и река Средецка. Това сочи справката на Министерството на околната среда и водите за речните нива в страната.

Връхлита ни снежен циклон

Водните количества на реките в по-голямата част от Западнобеломорския басейн са около и над праговете за високи води, а в Дунавския басейн - около праговете за високи води.
Продължава изпускането на водни количества от два от значимите и комплексни язовири, чието състояние следи МОСВ – „Студена" и „Боровица", посочват още от ведомството.

Язовир „Студена” се изпуска от 10 януари, а в момента той е пълен на 84,23 процента. Притокът в него и днес продължава да е по-голям от размера на дневния разход, загубите и изпуснатото количество. Свободния му обем към 8:30 ч. тази сутрин е 3,974 млн. куб. м, като от язовира се изпускат 0,614 куб. м/сек.

Усложнена пътна обстановка се очаква в следващите дни заради времето (ВИДЕО)

Запълването на язовир „Боровица" е 98,97 процента. При него дневният приток е по-малък от размера на дневния разход и изпуснатото количество. Свободния му обем днес, към 8:30 ч., е 0,280 млн. куб. м, а от язовира се изпускат 8 куб. м/сек.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си