Костинбродското село Петърч беше едно от най-засегнатите

Помощ от държавата за пострадалите от наводненията в страната. Комисии вече описват щетите в домовете на хората. В Петърч, където водата заля десетки къщи, са подадени над 80 молби за обезщетения. 

Подпомагат с 3,7 млн. лв. наводнените общини

В дома на Евелина Славчева водата е била на метри от входа на къщата й. Семейството й е едно от най-тежко пострадалите от наводненията в Петърч. Залети са техника и машини в гаража на семейството. Автомобилът на Евелина също е бил залят. Комисия от общината са констатирали и описали на място щетите.

„Всички, които са подали заявление за описване на щетите, са около 80-100. Всичко по закон е направено, сега чакаме решението”, заяви кметът на Петърч Борислав Борисов.

Как се възстановяват най-пострадалите от наводнението в Костинбродско

 „В момента обработваме документите и ги изпращаме на междуведомствената комисия. Който е подал документи, ще получи обезщетение. Благодарим на правителството за средствата, които ни отпусна, за да изградим диги по реките. Експертите са на терен, надяваме се максимално бързо да изградим диги и да се справим с компрометираните места”, обясни зам.-кметът на община Костинброд Александър Ненов.

От община Костинброд обясниха , че пострадалите от наводненията ще бъдат обезщетени в най-кратки срокове. Какъв ще бъде размерът на помощта , ще решава комисията, която описва щетите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.