Това заяви на брифинг директорът на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев

Метрото по третата линия, където стана сериозна авария, остава затворено за неопределено време. Причината е, че има още много работа, която трябва да бъде свършена по отстраняването на щетите.

Все още не е ясно и чия е вината за повдигнатите релси в тунела между спирките „Хаджи Димитър” и „Театрална”. Причините за аварията са няколко. Основната е свързана с високите подпочвени води.

„Основната е, че нивото на река Перловска се е повишило и така цялата територия в района е била наводнена. Буквално, подземните води са били на нивото на терена. По проект водният стълб е 14 метра, а се е получил 19. Така хидроизолацията е натиснала подложния бетон и е надигнала релсовия път”, каза директорът на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев.

 

 

Спряха част от метрото в София

Той посочи, че към момента няма данни за дефекти по основната носеща конструкция.

„Започнахме сондажи, за да понижим водния натиск. Един от тях, точно под проблемната зона, на около 19-20 метра, се запълни с шест метра с вода и пясък буквално за секунди. Това подсказа, че сме попаднали на плаващ пясък, което допълнително е натоварило”, допълни Братоев.

 

 

Метростанция „Хаджи Димитър" остава затворена

Директорът на столичния „Метрополитен“ уточни, че Общината няма да плати и стотинка за отстраняването на проблема, тъй като участъкът е в гаранция.

„Строителите ще изпълнят ангажиментите си да отстранят дефекта. Накрая ще калкулираме и времето, в което не е работил участъкът. Все още не можем да кажем каква неустойка ще искаме”, заяви още Братоев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че с нейна заповед, в работата по отстраняването на проблема са включени и външни експерти.

„Досега работят малки машини, от днес се вкарват и големи, защото бетонът е много здрав”, обясни Фандъкова. И каза, че на този етап не може да се даде срок кога ще бъде пусната отново линията.

„Строителите ги няма тук, но трябва да знаят, че накрая ще калкулираме времето, през което не е работил участъкът и още не можем да кажем каква неустойка ще им искаме”, заяви инж. Братоев.

Обявиха обществена поръчка за нови 6 станции на метрото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.