Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове

32-годишен мъж с моторна шейна заседна в пряспа прис спускане в Осоговската планина във вторник. Той се качил на връх Човека и от там се спуснал към Лева река. В един момент мъглата станала изключително гъста и мъжът загубил ориентация за местоположението си. Шейната заседнала в пряспа и той решил да се евакуира пеша, като се движил по посока течението на реката около 3 часа. Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решил да подаде сигнал на тел.112.

Организира се спасителна акция, в която се включват 11 човека. До пострадалия достигат на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до заслон "Превала". От там го поема втората група, която го евакуира до хижа "Осогово", където го предават на негови роднини крайно изтощен, дехидратиран и изплашен. Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се налага да се включват на терен.

ЗИМЕН ПРАЗНИК НА ВИТОША: Откриха първата зона за спускане с шейни

 

Пострадалият разполага с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на спасителите предотвратяват фатален край.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.