Още 2 имат реални шансове за представителство, сочи проучването

Пет партии ще намерят  място в следващото Народно събрание след вота на 4 април. Още две имат реални шансове за представителство. Това показва проучване на агенция „Тренд”, по поръчка на „24 часа”, за нагласите в обществото към средата на месец януари.

Според данните, първото място е за управляващата партия. ГЕРБ биха получили 27,6 на сто. Близо 3% по-малко събира БСП – 24,9%.

Третата позиция е за партията на Слави Трифонов - „Има такъв народ”с 11,8%, ДПС събира 10,3%, а „Демократична България” - 6%. Две формации имат реални шансове за представителство – „Изправи се БГ” с 4,1% и Обединени патриоти (ВМРО-НФСБ) с 4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите редовни парламентарни избори. 

Според „Тренд” Народното събрание и правителството завършват своите мандати с ниски нива на подкрепа за работата си, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Правителството не успя да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести, сочи още проучването. Втората вълна на COVID-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна. Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.

Проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Проучването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.