На 31 януари са насрочени нови протести

Московският областен съд отхвърли жалбата на адвокатите на опозиционера Алексей Навални срещу наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“. Навални остава в ареста до 15 февруари, а поддръжниците му подготвят нови масови протести.

Навални беше изпратен в ареста с решение на съда в град Химки от 18 януари. Тогавашното заседание се състоя не в съдебната зала, а в полицейското управление, където опозиционерът беше отведен след задържането му на летище „Шереметиево“.

Задържаха брата на Алексей Навални

По време на днешното заседание адвокатите Вадим Кобзев и Олга Михайлова протестираха решението на Химкинския съд, като изброиха редица нарушения на Наказателно-процесуален кодекс.

Алексей Навални също се включи в заседанието по видеоконферентна връзка от следствения арест „Матроска тишина“. 

„Всичко това е едно голяма нарушение на закона, демонстративно нарушение на закона. Ваша чест, четохте ли протокола от съдебното заседание в Химки? Ако го бяхте чели щяхте да се смеете толкова силно, че да ви чуе целият Московски областен съд. Защото това е най-смешният документ на света. Той не може да бъде съставен от човек, който има някакво юридическо образование“, подчерта Алексей Навални.

Адвокатите му обявиха, че ще обжалват днешното решение пред Европейския съд по правата на човека.

Полиция претърси апартаменти на Навални и офис на организацията му

Вчера полицията задържа юриста на Фонда за борба с корупцията Любов Собол, личният лекар на опозиционера Анастасия Василиева и брат му Олег и Мария Альохина от женската пънк група Pussy Riot. Те са заподозрени в нарушаване на противоепидемичните мерки по време на масовите протести в подкрепа на Навални миналата събота.

На 31 януари са насрочени нови протести.

Съюзниците на Навални призоваха за нови протести този уикенд, за да поискат освобождаването му. Властите заявиха, че всякакви демонстрации ще бъдат незаконни и ще бъдат осуетени.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заплаши големите технологични интернет компании, че те не трябва да стават платформи за "призиви за неразрешени действия".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР