Мярката ще е в сила поне до края на април

От днес България въвежда задължителен PCR тест за влизане в страната. Изискването ще е в сила поне до края на април. Всички пристигащи трябва да представят документ, с който да удостоверят, че не са заразени с коронавирус. Изследването трябва да е направено до 72 часа преди влизането у нас. Изключение ще се прави само за транзитно преминаващите, за шофьорите на автобуси и камиони, както и за екипажите на кораби и самолети. Хората, които нямат отрицателен PCR тест, ще трябва да останат под 10-дневна карантина. 

Тази сутрин Николай тръгва по спешност от Швеция към България. И нито знае за изискването да представи негативен тест за коронавирус, нито е имал време да се изследва.

„Във Варшава първо не ми дадоха да се кача на полета и казаха, че трябва да имам отрицателен PCR тест. Попитах дали мога да го направя във Варшава, но те ми казаха, че не може. Все пак ме пуснаха да пътувам, но ме попитаха за адрес и телефонен номер”, разказа мъжът. 

Николай обаче не е единственият, тръгнал на път, без да знае за новата разпоредба. И все пак повечето пристигащи на летище София са информирани за новото изискване.

„Когато инспекторите проверяват за тестове, не се спазва никаква дистанция. Хората се блъскат, а и не знам дали се проверяват имената на документа”, сподели една от пътуващите.  

Въвеждането на новата мярка у нас предизвика необичайно струпване на леки автомобили за влизане в България снощи на „Дунав мост”. Според граничните власти повече хора са решили да преминат в страната преди тестът да стане задължителен.

И макар днес трафикът там да беше необичайно слаб, някои шофьори се отказаха да пътуват. Причината – не желаят да си правят PCR тест, когато трябва да се връщат обратно в страната.

„Като казаха или карантина или тест, се отказах. Нямаме финансова възможност да се тестваме”, сподели един от шофьорите.  

По данни на РЗИ до ранния следобед на „Дунав мост” няма върнати пътници.

Проверката на здравните власти засяга само пътуващите с леки автомобили, тъй като работещите в съседните държави и шофьорите на камиони са изключени от изискванията за тест.

Репортери: Анна Ангелова, Мария Чавдарова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.