Идеята за президентска република е политическа екзотика

"Президентската република причислявам към политическата екзотика. Трябва да търсим оптимизиране и укрепване на парламентарната демокрация", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев.

"Такава е и идеята за избори по пощата, особено в нашата ситуация и особено в навечерие на самите избори", допълни гостът.

"Всичко, което се случи през изминалата година, мина под знака на коронавируса. Трябва да се мисли за възстановяване на държавата и икономиката. Ако не се засили и темпа на ваксинация, ще изпаднем в изолация, което няма да помогне за възстановяването", каза още Методиев.

"Голямата битка на тези избори ще бъде ГЕРБ - БСП, което означава битка на статуквото и промяната. Изходът е непредвидим от ситуацията, резултатите са много близки. Протестният вот по логика би трябвало да отиде в най-голямата опозиционна партия -БСП", смята още той.

За него залогът на тези избори ще бъде дали ще си отиде един модел, една епоха на ГЕРБ и Бойко Борисов. Методиев вярва, че този модел трябва да се смени с опозиция, която да носи по-голяма прозрачност, по-голям стремеж към истината.

Радев намекна, че може да направи партия

"Нинова показа воля за промяна, смени много хора в ръководството, влизат млади хора в партията, вижда се стремеж към нови идеи и тяхното реализиране", убеден е бившият началник на кабинета на президента Радев.

Според него трудно ще се състави правителство, но ще трябват държавници и лидери, за да се стабилизира държавата.

"Основните теми пред обществото сега са икономиката, здравеопазането, образованието, за това нещо трябва експертиза, не е време за генерали и силоваци", заключи Калоян Методиев.

Стойчо Стойчев: "Има такъв народ" ще покрепи някого, но няма да участва в управление

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.