„След това ще вземем решение как ще продължим”, допълни той

„Всички решения в Асоциацията се взимат на база анкета между членовете ни. Миналата седмица ние, като председатели обявихме, че сме готови да отворим заведенията и пуснахме анкета. Членовете обаче отговориха, че не искат да бъдат обвинени като разпространители на COVID-19 в България. В петък изпратихме писмо до премиера. В момента чакаме отговор от него. След това ще вземем решение как ще продължим”. Това заяви Ричард Алибегов - председател на Асоциацията на заведенията в България.

Ресторантьорите се отказват от протестното отваряне на 1 февруари

„Ако бяхме отворили, глобите щяха да са големи, но не това е основният проблем. Проблемът е защо се получава този двоен аршин на здравните власти - ресторантите в хотелите работят спокойно, а тези пред тях - не. Защо на едното място негласно се казва, че човек може да се зарази, а на другото не", коментира той. 

По думите му около 30% от ресторантьорите няма да отворят повече. „ Мисля, че всяка една седмица и месец отгоре ще направи така, че това число да се вдигне. Ние в момента сме на последно място по заболеваемост. От утре, като се отвори поетапно всичко, и бройките си вдигнат, ние няма да отворим и на първи март”, каза още Алибегов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.