Списъкът с кандидати за престижната награда се формира от предложенията на хиляди членове на парламенти и предишни лауреати по целия свят

Алексей Навални, Грета Тунберг и Световната здравна организация. Това са част от тазгодишните номинации за Нобелова награда за мир. Активистите са сред най-спорните имена в последните месеци, а Световната здравна организация получава мястото си в списъка заради голямата роля в пандемията от COVID-19.

Списъкът с кандидати за престижната награда се формира от предложенията на хиляди членове на парламенти и предишни лауреати по целия свят. Крайното решение обаче е само на Нобеловия комитет в Осло.

Навални, Тунберг и Световната здравна организация са предложени от норвежки депутати. Впечатление прави, че именно номинациите на групата от Осло печели приза в последните шест години с изключение на 2019-та.

Номинираха Тръмп за Нобелова награда за мир

"Тази година се открояват три основни теми – разбира се световната пандемия и справянето с нея. На второ място е войната с фалшивите новини и на трето са активистите, които се борят за правата на човека и демокрацията. И трите са основна част от дневния ред на човечеството. Мисля, че има изключително силни кандидати за Нобелова награда за мир за 2021 г.", каза Хенрик Урдал, директор на Института за изучаване на проблемите на мира.

Сред тях освен Тунберг, Навални и Здравната организация са беларуските активистки Светлана Тихановска и Мария Колесникова, организацията „Репортери без граници“ и вече бившия американски президент Доналд Тръмп.

"Мисля, че шансовете на Тръмп да получи наградата за мир е нулев. Такива бяха и преди последните събития и щурма в Капитолия, сега обаче въвсем не вярвам, че би се случило", добави Урдал.

Името на новия носител на Нобеловата награда ще стане ясно през октомври.
 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.