Наводнени са над 40 къщи

Прелели реки и свлачища в Южна България. Придошлата Велека потопи къщи в странджанското село Кости. Обявено е частично бедствено положение. В следобедните часове водата заля и пътя Ахтопол - Синеморец. В Родопите - безсънна нощ заради активизираните свлачища. Ситуацията там остава сериозна заради повишените нива на реки и язовири.

СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА В БУРГАСКО: Частично бедствено положение в Димчево

Близо 40 къщи в странджанското село са наводнени, 15 от тях с постоянно живеещи. При преливането на реката снощи се е наложило да бъдат евакуирани 15 души от къщите в ниската част . Пострадали хора няма. Щетите са само материални. Около полунощ река Велека изляза от коритото и заляла дворове и къщи в Кости. Спешно са евакуирани възрастни хора,които не успели сами да напуснат къщите си.

Водата потопила първите етажи в къщите покрай речното корито. Това е второто наводнение в село Кости за последните 15 дни.

Порои и ураганни ветрове удариха части от страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

„До неделя бяхме тука, чистихме, михме, отидохме си в неделя, понеже живеем в Созопол, и днес е същото положение. Пълен потоп”, споделя Генка Желязкова. Пострадалото семейство разказва, че обичайно коритото на реката е далече от къщата.

 

 

Заради нанесените щети е обявено частично бедствено положение. Повечето от пострадалите сами започнаха да изпомпват водата от помещенията. В селото очакват в следващите няколко дни реката да се прибере в коритото си, за да започнат да почистват домовете си. Утре комисия от община Царево ще започне описване на щетите в пострадалите къщи в село Кости.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.