Процесът беше съпроводен отново с масови арести

Съдът в Москва отмени условната присъда на руския опозиционер Алексей Навални и така постанови 3 години и половина затвор в наказателна колония. Процесът беше съпроводен отново с масови арести. Полицията задържа повече от 300 души пред съда в Москва, където се гледа делото.

Арестуваха над 200 привърженици на Навални, които протестираха пред съда

С масови арести започна гледането на делото срещу Алексей Навилни. Докато магистратите решаваха дали да прекратят условното изтърпяване на присъдата му и да го пратят в затвора за 3 години и половина, хиляди хора излязоха в негова подкрепа. Спецчасти за борба с безредиците и конна полиция бяха разположени пред съдебната зала.

Адвокатът на Навални поиска клиентът му да бъде освободен и завърши заключителната си пледоария с цитат на академик Легасов от сериала „Чернобил”. В него ученият разсъждава върху цената на грешките. Веднага след това прокурорът по делото срещу Навални поиска да бъде прекратена условната му присъда и той да бъде изпратен да изтърпи присъдата си в наказателна колония.

Говорителката на Навални - под домашен арест

Навални ще излежи само две години и 8 месеца, тъй като му се признават месеците под домашен арест. Последваха незабавни призиви от западни лидери опозиционерът да бъде освободен. Москва обаче отговори, че те са далеч от действителността. Адвокатът на Навални заяви, че ще обжалва присъдата.

„Ще подадем апелационна жалба и ще информираме Съвета на Европа, който се занимава с изпълнение на решенията на Европейския съд, които следва да бъдат изпълнени от Руската федерация, но не са. Видях съобщения в интернет от чуждестранни дипломати, че искат да видят превод на цялото съдебно заседание, как е протекло, нарушени ли са някакви права, какво се е случило точно в залата”, заяви тя.

 

 

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че присъствието на чужди дипломати в съдебната зала на делото срещу Навални показва, че Западът все пак се намесва в делата на Русия.

„Не сме получили информация, която наистина да показва, че обвиненията срещу руските власти са обосновани. Ако обвинявате някого, трябва да докажете вината му. Ако кажете: "Няма да ви кажем нищо, защото е класифицирана информация” или самият пациент не разрешава - тогава имаме всички основания да смятаме отравянето на Алексей Навални за инсценирано”, смята министърът.

На 17 януари Алексей Навални се завърна в Русия от Берлин, където се лекуваше след отравяне. Той беше задържан на летище Шереметиево в Москва, а съдът удължи ареста му до 15 февруари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.