Традицията за предсказване на времето на 2 февруари всяка година е от 1887 г.

Идват още шест седмици зима, прогнозира мармотът Фил от Пънксътоуни, след като изпълзя от дупката си и изпълни задължението си в Деня на мармота, съобщи Асошиейтед прес.

Мармотът Фил предсказа, че пролетта ще настъпи рано (СНИМКИ)

"Приближени" на Фил от местен клуб ентусиасти събудиха прочутия космат метеоролог в 7 часа и 25 минути местно време в градчето Пънксътоуни, щата Пенсилвания в очакване да узнаят дали той ще види сянката си.

Легендата гласи, че ако Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Точно това се случи днес. Скоро след обявяването на прогнозата един от приближените му сподели, че Фил му казал преди това: "След зимата очаквайте една от най-красивите и ярки пролети, които сте виждали".

Друг представител от близкото обкръжение на мармота отбеляза: "Понякога ни се струва, че всеки ден е един и същ с предишния, че денят се повтаря отново и отново. Денят на мармота ни показва, че монотонността завършва. Цикълът ще бъде прекъснат".

Мармотът синоптик Фил прогнозира дълга зима (ВИДЕО)

"Днес е Денят на мармота, има един такъв ден. На хоризонта идва нов ден", добави той. Денят на мармота продължава, но заради пандемията от новия коронавирус почитателите му не можаха да го видят на живо и да празнуват. Тази година събитието бе виртуално, а зрителите на място бяха манекени от картон.

Повече от 15 000 души гледаха излъчването на живо онлайн, като в стрийминга бяха включени и кадри от предишни церемонии в Деня на мармота. Членовете на клуба посрещнаха мармота при излизането му от дупката. "Изглеждаш чудесно", каза на Фил президентът на клуба му Джеф Лънди.

Стриймингът на живо от хълма Гоблърс Ноб край градчето, което се намира на около 100 километра от щатската столица Пистбърг, бе осъществен от туристическата служба на щата Пенсилвания.

Традицията за предсказване на времето на 2 февруари всяка година е от 1887 г. И тази година, както се е случвало и преди, Фил даде прогнозата си по време на мощна снежна буря, поразила целия североизток на САЩ.

Фил от Пънксътоуни не е единственият известен космат метеоролог. Чък от Стейтън Айлънд трябва да обяви прогнозата си във вторник около 8 часа сутринта в зоопарка на Стейтън Айлънд, Ню Йорк. Събитието ще се излъчва във Facebook, тъй като зоопаркът е затворен.

И Чъкълс, официалният мармот на щата Кънектикът, ще прогнозира времето през годината от дома си - Детският музей Луц в Манчестър. Чъкълс Десети почина през септември миналата година и предстои да се види как изглежда новият официален мармот на щата на церемонията, която също ще се излъчва във Facebook. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА