Населеното място е било потапяно вече над десет пъти

Поне до утре остава в сила обявеното частично бедствено положение в бургаското село Кости. Около 40 къщи бяха наводнени от придошлите води на река Велека. На място започна и описване на щетите. 

Братята Златин и Янко Кушеви опитват да изчистят пораженията от второто наводнение само за последните 20 дни. През годините Велека е заливала многократно дома им.

„Може би 12-13 пъти и повече сме наводнявани за последните 5-6 години”, споделя Златко Кушев горчивия си опит. А брат му допълва: „Гадна история, но  няма как. Изход няма друг”.

Продължава борбата с наводненията, язовири преливат

Хората от селото разказват, че са правили опити да застраховат имуществото си, но без успех.

„Защото на често стават тия наводнения и не искат просто да ни застраховат”, твърди Златко.

Сега пострадалите ще направят опис на щетите, а общинския съвет в Царево ще гласува кои от тях и каква финансова помощ да получат. Част от собствениците ще получат и по 325 лева от държавата. Местните имат свое обяснение за наводненията- непочистеното корито на река Велека.

 

 

„Да, така е. Речното корито не е почиствано от доста години. Наводненията след 2006 година започнаха да стават такива, но това според мен се дължи основно на самата природа, тъй като дъждовете, количествата дъжд, които се излива,т са доста по-големи”, посочва кметът на село Кости Антон Ангелов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.