За отварянето на заведенията и за туризма по време на пандемия

„Дали ще бъда с качулка, или не зависи от времето, но аз ходя по местата за настаняване и изхранване като таен клиент. Мога да ви уверя, че бизнесът спазва мерките. Правя внезапни посещения, за да съм сигурна, че хората могат да бъдат спокойни, посещавайки тези места. Предложихме с писмо до здравния министър и Националния ваксинационен щаб работещите в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Тя добави, че е в постоянен диалог със здравния министър проф. Костадин Ангелов и обясни, че животът и здравето на хората са приоритет.

„При нас мерките са балансирани. Много е важно икономиката да работи и в същото време да пазим живота на хората. По отношение на туризма – той не е само изхранване и настаняване. Ние трябва да наблюдаваме тенденциите. Към този момент март месец изглежда реална възможност за отваряне на този бранш. Въпросът е да има баланс при стриктно спазване на мерките“, каза Николова.

„Каквито и мерки да въведем, ако хората не са наясно, че трябва да ги спазват, то те няма да имат голямо значение. Надявам се броят заболели да не се увеличава и призовавам към дисциплина“, добави вицепремиерът.

За PCR тестовете

„PCR тестовете са гаранция за това, че в страната влизат хора, които не са болни. Това е мнението на проф. Костадин Ангелов. Антигенните тестове са приравнени към PCR и това е една алтернатива за туризма. Те стават много бързо и са по-евтини“, обясни Николова.

Помощите за бизнеса

„Помощите са зависими от административни правила и процедури. В държавната администрация хората работят в условията на пандемия, но ние правим всичко възможно да разгледаме всички заявления и да разплатим средствата. Във всички случаи държавната администрация трябва да работи така, че хората да получат навременна помощ“, каза министърът на туризма.

От думите й стана ясно също, че по социално-икономическите мерки на правителството в помощ на бизнеса досега са изплатени над 1 млрд. лв. и още 400 млн. лв. ще достигнат до хората. Общо над 2 млрд. лв. е целият пакет на подкрепата, но отпускането на средствата зависи от строги правила по нотификация от Европейската комисия, от административния капацитет и много други фактори.

Културният туризъм

„Идеята на културния туризъм и музикалният в частност е чрез техните контакти, популярните ни изпълнители да рекламират България като 4-сезонна дестинация. Говорим за един тренд на реклама чрез музикалния бранш. Цифровизацията е много важна за туризма и чрез социалните медии достигнахме до много хора. Имаме заявка от музикалния бранш. Всеки, който иска да се срещне с мен, е добре дошъл“, посочи Николова.

Ваксинационните паспорти за туристи

„Няма единно решение в Европа по отношение на ваксинационните паспорти. Разбира се, ваксинацията е в голяма помощ за туризма, защото тя дава едно спокойствие. Това обаче е доброволен акт и ние не можем да задължим хората. Аз бих препоръчала на хората от бранша да го направят. На този етап няма решение влизането в страната да бъде позволен само за ваксинирани срещу COVID-19. Има опция лицата, които са ваксинирани, да се следят с регистър, за да има спокойствие за туристите, които влизат в България“, коментира вицепремиерът.

За демографията

„В продължение на 30 години ние имаме отрицателен тренд по отношение на демографията и прираста на населението. В настоящата пандемия ситуацията е още по-сложна. Около 121 хиляди души обаче се завърнаха при своите семейства в България в разгара на тази криза. Тенденцията е да се залагат редица мерки, които са в социалната сфера. Младите семейства трябва да бъдат стимулирани да имат повече деца и все повече българи да остават в страната“, каза още Николова.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.