То е с ваксината на AstraZeneca

От днес навлизаме в третата фаза на имунизационния план - започват да ваксинират и заетите с изборите през април.  В "Пирогов" започва третата фаза от имунизирането срещу COVID-19, с ваксината на AstraZeneca, които пристигнаха снощи. След "Пирогов" ваксини бяха поставени и в "Александровска болница". Първи ваксинирани бяха служителите на "Булбио", които отговарят за приемането и разпределянето на дозите. Сред ваксинираните ще бъдат и членове избирателите комисии, и работници на длъжности от обществено значение.

 

Вчера вечерта у нас бяха доставени  28 800 дози от ваксината.Препаратът е третият, разрешен за употреба в ЕС. Това е и фирмата, от която България е поръчала най-големи количества - 4 милиона и половина.

До момента това е 6-тата по ред доставка на препарат срещу COVID-19 в България. А през този месец се очаква да пристигнат още 75 хиляди бройки от ваксината  на Pfizer и 32 хиляди на Moderna.

 

 

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на AstraZeneca е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

 

 

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от оксфордската ваксина. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer . В средата на седмицата ще получим и 6 000 дози от ваксината на Moderna.

Днес ще бъдат ваксинирани и служители на "БулБио", които отговарят за приемането, съхранението и разпределението на ваксините и тяхната роля е изключително важна, обясни Богдан Кирилов. Той посочи, че ще бъдат включени и представители на ЦИК, РИК и СИК. Кирилов отбеляза, че правителството е осигурило дози за всички желаещи от комисиите да бъдат ваксинирани, така че да бъде гарантиран безопасен изборен процес.

 

 

Официалната информация в указанията за ваксината е, че няма възрастови ограничения, може да бъде поставена на всички над 18 години, каза в отговор на въпрос директорът на агенцията по лекарствата.

„Това е ефектът на бързото разпространение Очакваме в рамките на следващите седмици да дойдат около 300 хиляди дози и ако се вземе в понеделник решение, ще започнем употреба на всички пристигнали дози, така че 300 000 ще бъдат поставени буквално в рамките на 2 седмици. А вече следващите ще са за вторите дози, не по рано от 60-ия ден”, обясни директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.