Кой ще плати санкцията за неспазване на мерките в кв. „Враждебна“?

Кукерски игри по време на пандемия в София. Въпреки забраните, в столичния квартал „Враждебна”, през уикенда се проведе традиционният празник „Джамал“. Десетки участници, неспазили мерките за безопасност, а резултатът е глоба, наложена на районно кметство „Кремивковци”.  Близо 60 души са взели участие в игрите.

Традиционно, „Джамалът" се провежда в края на януари, но заради затегнатите мерки тогава празникът е бил отложен, казват организаторите.

Според кмета на район Кремиковци - Лилия Донкова, всички мерки за безопасност от участниците са били спазени. Въпреки това здравните власти я глобяват.  

„Наистина разреших този празник да се проведе. Той бе на открито и мисля, че бяха спазени всички мерки. Хората носеха маски и се спазваше дистанция“, обясни Лилия Донкова.

 

 

Тя добавя, че ще понесе отговорност като кмет на района и ще заплати акта. Той е написан персонално на нея.

„Символиката на празника е такава. Те го искаха за доброто на квартала и аз като кмет не можех да не ги подкрепя“, добавя Донкова.

„Този празник трябваше да се състои. Тази традиция не е прекъсвана дълго време. Направихме го, след като децата се върнаха на училище и моловете бяха отворени“, казва организаторът Росен Лазаров.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.