Данните са на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Над 60 на сто от българите живеят с доход под необходимия за нормален живот, показват данните на КНСБ. Според синдикатите през последната година издръжката на домакинствата се е увеличила с 24 лева.

Малко над 2500 лв. са необходими за издръжката на 4-членно домакинство, в което има двама възрастни и две деца. Това означава, че на човек са нужни близо 635 лв. или с 25 лв. повече от началото на годината.

Според данните на КНСБ основната причина за увеличението е поскъпването на хранителните стоки. На този фон производството на свинско месо е намаляло. За да се задоволи пазарът, се разчита на вносно замразено месо.

Веселин Иванов втора година пази буркани с домашно свинско месо, които сам е запечатал. Разделил се е с прасетата си заради африканската чума. Планира да си купи нови, защото месото му излиза по-евтино от това в магазина и е по-вкусно.

„За Нова година съм взел свинско месо от магазина. Като прочетох какво пише се оказа, че то е английско. Няма вкус на месо. Други вкусове всякакви, но не и на месо”, коментира той.

Близо 60% от свинското, което се използва, е вносно. „В България от години делът на свинско месо от ЕС е 2/3 и останалото е българско месо. Основно внасяме от Испания, Белгия, Полша. Внасяме бут, плешка, врат”, казва д-р Диляна Попова – Асоциация на месопреработвателите

„Месото за прясна консумация е българското. Вносното е в колбасите и за преработката”, посочва Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Големият внос се дължи и на намалялото производство. С 25% по-малко свинско месо е произведено в България през миналата година, заради африканската чума, показват данни на Центъра за икономически анализи на селското стопанство. Свинекомплексът на Вихрен Димитров  в село Голямо Враново е един от най-засегнатите.

Може ли да се плаща авансово издръжката за дете

„Започнахме от тази седмица да колим наши прасета, които са се възпроизвели. Имаме внос на свинско месо за годината около 150 хил. тона, което обърнато в прасета са 2 милиона. В момента ние имаме към 1 млн. Прасета”, казва той.

Спрямо същия период миналата година свинското месо е с близо 25 стотинки по-скъпо. „Цената варира между 9 и 10 лв. В момента има свръх предлагане на месо”, допълва Иванов.

По-голямо поскъпване има при други хранителни продукти. „Имаме поскъпване с около 7% на захарта и ориза. Шампион по поскъпването е олиото с около 29%”, казва Владимир Иванов.

При млечните продукти поскъпването спрямо същия период миналата година е с близо 3 процента.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.