Функцията ще стане достъпна постепенно първо за телефоните Google Pixel през следващия месец

Google обяви, че скоро притежателите на телефони от серията Pixel ще могат да използват камерите на устройствата, за да измерват пулса си. За целта те ще разчитат на приложението Google Fit.

Чрез него потребителят ще може да насочи предната камера на телефона към торса си. Специален софтуер ще анализира не само неговото движение, но и промените в цвета на кожата, за да измери пулса.

Втората част със следенето на цвета ще се извършва от задната камера, като потребителят поставя пръста си върху нея. Това е метод, който вече се използва от доста други смартфони.

Движението на торса пък ще се анализира най-вече за измерване на дишането. Целият процес ще се извършва в продължение на 30 секунди, поне в началото. След това приложението ще използва данните в комбинация с друга информация за потребителя, която той е споделил ръчно или чрез фитнес аксесоари.

Анализът ще се извършва в самия смартфон, а данните няма да се споделят извън него. Потребителят ще може и да ги изтрива по всяко време.

Google казва, че вече е завършила първоначални клинични тестове на технологията, за да потвърди точността ѝ. Интернет гигантът подчертава, че функцията не поставя диагноза и не заменя лекарите, а трябва да се използва само за ориентир и информаци.

Амбицията на компанията е постепенно да усъвършенства разработката, което ще ѝ позволи да скъси времето за анализ, както и да я предложи за повече смартфони. Функцията ще стане достъпна постепенно първо за телефоните Google Pixel през следващия месец.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.