Това реши Народното събрание с промени в Закона за въздуха, приети на първо четене

Общините ще въвеждат зони с ниски емисии, в които няма да се допускат замърсяващи автомобили. Това реши Народното събрание с промени в Закона за въздуха, приети на първо четене. За да влязат в сила промените, трябва да бъдат приети и на второ четене в Народното събрание.

Всички автомобили задължително с екостикер

Стане ли това, по време на техническия преглед автомобилите ще се сдобиват с еко стикери. Влязат ли в зона с ниска емисия без да отговарят на критериите, са предвидени санкции – от 50 до 500 лева за физически лица и от 200 до 1000 лева – за юридически. Тепърва ще се уточнява как точно ще се санкционират нарушителите заради законодателни пропуски.

Предложението за въвеждане на зони с ниски емисии беше прието единодушно но първо четене. Но с резерви от страна на левицата дали подобна мярка ще е ефективна за страната ни.

Обсъждат промени в изискванията за „зелен билет”

„Знаем, че България е в наказателна процедура по отношение на качеството на въздуха. Сигурни ли сме, че точно тези промени ще помогнат”, попита Атанас Костадинов от БСП

„По този начин се цели точност и яснота - кметове да прилагат по-ефективно мерките и да упражняват строг контрол по тяхното спазване”, обясни Станислав Иванов от ГЕРБ.

Тестват въздуха в София с нова мобилна станция

Контролът ще се осъществява от полицията. Идеята е да е чрез електронни фишове, както се санкционира за превишена скорост, но за целта е нужда промяна в закона. Преди това да стане, в София са готови с концепцията за зоните с ниски емисии. Те ще са две – в идеалния център и в периферията – до Южния парк. През това време нова мобилна станция ще измерва качеството на въздуха в столицата. Санкциите ще се налагат от Столичния инспекторат след проверки на място.  В следващата седмица станцията ще бъде тествана в два района в София – „Павлово” и „Панчарево”. След това ще влезе в експлоатация.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.