Първите 300 броя вече са в страната ни

Всички 9 хиляди и 600 машини за гласуване ще бъдат доставени в България предсрочно, още до края на този месец. Първите 300 броя вече са в страната ни, на склад и под охрана, а следващата седмица започва тяхното сертифициране от съответните институции.

ЦИК: До дни подписваме договора за машините за вота

Веселин Тодоров, управител на Сиела Норма - фирмата която спечели обществената поръчка за доставката на машините, обучението и логистиката, обяви:

"Както хардурено, така и софтуерно, така и функционално, така и от гледна точка на киберсигурност, ще има достатъчно време. Сроковете по уговорка между ЦИК и тези институции бяха първоначално 30 дни, но днес се постигна уговорка да бъдат съкратени, така че със сигурност, може би някъде към средата на март ще бъдат одитирани и, надявам се, одобрени.

Веселин Тодоров коментира още, че устройствата за гласуване и софтуера са с висока степен за защита:

"Много по-сигурни са от традиционните класически хартиени способи за гласуване. Те има много степени на защита. Самата машина съхранява данните. Тя има система за съхраняване на логовете. Тя има разпечатка на разписките. Тя има две "флаш" памети, които независимо една от друга съхраняват данните. Така че можем да кажем на четвърта степен по-голяма сигурност, отколкото по традиционния начин на гласуване".

Машините за гласуване днес бяха показани пред медии, те са аналогични на тези с които се гласуваше на изборите за европейски депутати през пролетта на 2019 та година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР