Промени ли COVID-19 пазара на труда

Как пандемията промени пазара на труда и кои професии са застрашени от изчезване? Темата в ефира на „Събуди се” коментира Мария Стоева - мениджър продажби и бизнес развитие.

„Проучване показа, че 2/3 от хората са доволни от това как техният работодател е реагирал на кризата и биха го препоръчали и след кризата. До голяма степен хората са удовлетворени от системните мерки, които самите работодатели са предприели по време на кризата”, каза мениджърът.

Идва ли краят на 8-часовия работен ден?

Тя поясни, че не са чак толкова много работодателите, които са съкратили възнагражденията, пуснали са служителите си в неплатен отпуск или са спрели социални придобивки.

Близо 40 процента от компаниите изпитват недостиг на персонал. А на 57 на 100 от анкетираните работодатели им се е наложило да съкратят служители.

„Говорим за хора от най-различни сектори. Тоест, проучването не е концентрирано върху само няколко, а върху целия пазар. В определени сектори мерките за подкрепа бяха доста по-добре позиционирани. В други - като туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, при всички положения, не можем да говорим за толкова оптимистични резултати”, посочи още Стоева.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.