Днес се провеждат протести срещу неонацистки публични прояви в Дрезден, Берлин и Будапеща

За поредна година противниците на Луковмарш се събраха с искане проявата да бъде забранена окончателно. Протестът им прерасна в шествие из центъра на София.

Участниците в шествието смятат, че чрез Луковмарш се проповядва омраза и ненавист към различните.

„Ние настояваме за реални действия, които са срещу фашизма. Това означава на първо място абсолютно отричане на идеите на фашизма и отричане на пропагандирането му”, заяви Стойо Тетевенски.

Реакции след забраната на Луковмарш (ВИДЕО)

В крайна сметка Столичната община забрани шествието. Така имаше само поднасяне на венци пред къщата на ген. Христо Луков.

А през седмицата не липсваха и политическите спорове във Facebook. Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа, че провеждането на шествието е позорен акт. Опонира й евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, като припомни детайлите около убийството на генерал Луков.

Репортери: Ивомира Пехливанова, Добромир Николов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.