Най-сериозни са затрудненията с предвижването в Южна България

Тежка пътна обстановка в почти цялата страна заради снега и студа. Сериозни са затрудненията с придвижването в Южна България, но до пълно затваряне на пътища не се стигна. Според шофьори обаче редица трасета са останали недобре почистени. На места снегът и поледиците причиниха и катастрофи. На магистрала „Тракия” се образува опашка от тирове. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Южните планински проходи са затворени за камиони над 12 тона. Гърция затвори частично граничните си пунктове, като се образува огромна колона към пункт „Кулата”.

Над 50 тира се оказаха блокирани до обяд на АМ „Тракия” в района между Пазарджик и София. Камионите бяха спрени през нощта от полицията заради непочистената магистрала към столицата.

От Пътната агенция посочиха, че тировете са били пропускани, но в определено време.

„Машините не са спирали, не са се прибирали, увеличава се постоянно бройката, при необходимост. На няколко пъти се пропуснаха между 50 и 100 тира, след тройка снегорини, което ни помогна да не напълним цялото Околовръстно с тежкотоварни автомобили”, обясни инж. Иван Досев от АПИ.

Всички републикански пътища са проходими при зимни условия.

„По трите автомагистрали - „Струма”, „Марица” и „Европа”, няма въвеждани ограничения. Имаше въведени за определени периоди от време през нощта заради снегопочистване на „Тракия” и на „Хемус”, каза още Досев.  

В КАПАНА НА ЗИМАТА: Снегът ограничи движението по магистрали и проходи

Междувременно, опашки от камиони се извиха на границата с Гърция, след като южната ни съседка затвори пътя заради снега. Хората приеха чакането с разбиране.

В късния следобед започнаха да се пропускат камиони, пътуващи за Солун и Атина, но само през ГКПП „Кулата-Промахон”. В района на Хасково заради непочистени улици камион се заби в ограда. Няма пострадали хора.

Сняг покри и София. Над 170 машини се включиха в почистването му - по основните пътища и квартални улици.

„Почистват се подходи към болници, независимо че днес не е учебен ден. Разчистват се и прилежащите територии към училищата, за да могат утре учениците да отидат спокойно”, обясни Анета Савова от Столичния инспекторат.

Затвориха магистрала „Тракия” заради снега

Не липсваха и сигнали от граждани за непочистени малки улици. Снегът в София обаче даде повод на децата да извадят шейната, а на други да са насладят на покрития с белота град.

 

 

Информация: Антон Чавдаров, Благой Цицелков, Николай Василковски

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.