У нас към момента затворени пътища няма

Границата с Гърция вече е отворена частично. Властите отмениха забраната за преминаване на автомобили с тегло над 3,5 тона през граничния пункт "Кулата". На ГКПП "Гюешево" е преустановено пропускането на превозни средства в двете посоки поради лошите метеорологични условия и поради "спиране от Северна Македония", съобщиха от ГД "Гранична полиция"

У нас към момента затворени пътища няма, но обстановка в цялата страна остава сериозна заради обилния снеговалеж и минусовите температури.

Пътната обстановка започва да се нормализира към 7 часа. Общо 560 машини на АПИ работиха през цялата нощ по всички магистрали. Няма ограничение на движението по основните пътни участъци.

Повечето големи пътни артерии в областта са проходими и без ограничения. Остава забраната за движение на камиони над 12 тона през прохода Папаз чаир по пътя Гоце Делчев- Катунци, тъй като единствено там продължава да вали сняг. 

На границата с Република Гърция: Към 07.00 часа на 15.02.2021 г. на ГКПП“Кулата“-„Промахон“ гръцките гранични власти не пропускат товарни автомобили над 3,5т. за влизане в Р.Гърция. На ГКПП „Кулата“-„Промахон“ българските граждани трябва да представят отрицателен PCR тест за Covid-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция, предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. На пристигащите на гръцка територия се прави и бърз тест. Те ще бъдат под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес. Тази мярка ще се прилага до 22.02.2021 г. На карантина не подлежат лицата, които работят в пограничната зона и се завръщат в рамките на 24 часа, но те трябва да представят документ за работа. От водачите на товарни автомобили се изисква само попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. На ГКПП „Маказа“ в двете посоки денонощно могат да преминават само товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки, с един водач с QR код, получен не по-късно от 24 часа. За излизане от Гърция пътници ще бъдат допускани само от 7 до 23 часа. През ГКПП „Капитан Петко войвода“, ГКПП „Илинден“, ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства.

 

 

На границата с Румъния: Трафикът е интензивен на ГКПП „Видин" на изход за товарни автомобили. Отпада изискването за PCR тест на български граждани, влизащи в Румъния. Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари". Транзитните товарни автомобили могат да преминат българорумънската граница само през ГКПП "Русе" и ГКПП "Видин". Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

На границата с Република Сърбия: Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Сръбските гранични власти не изискват PCR тест от влизащите в Сърбия български граждани.

На границата с Република Северна Македония: На "ГКПП Гюешево" е преустановено пропускането на превозни средства в двете посоки поради лоши метеорологични условия. Българските граждани могат да пътуват до Република Северна Македония без ограничения.

На границата с Република Турция: Трафикът е интензивен на ГКПП „Лесово" на изход за товарни автомобили. Всички пътници, влизащи в Турция, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването. Тази мярка ще се прилага до 01.03.2021 г. Изискванията за тест не се отнасят за децата до 6-годишна възраст и за шофьорите на товарни автомобили.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.