Привлечени към наказателна отговорност са двама мъже - единият е митничар

Задържано е огромно количество наркотици – близо 400 кг хероин на стойност около 32 млн. лв. Това написа главният прокурор Иван Гешев в Twitter.

"Браво за добрата работа на колегите от ОП-Варна, ГДБОП и Агенция „Митници“, които отново защитиха нашите деца! България показва, че е солидна преграда срещу наркоразпространението", написа още Гешев.

България избра своите 10 представители в европрокуратурата

На специален брифинг от Прокуратурата съобщиха подробности по случая.

Привлечени към наказателна отговорност за пренасяне на високорискови наркотични вещества са двама мъже - на 35 г. (собственика на дружеството вносител на стоката) и 45 г. (служител от митничически пункт) . Ако бъдат признати за виновни, ги грозят от 10 до 15 години затвор и глоба между 100 000 и 200 000 лв.

"Установен е нелогичен интерес от страна на служител от митническо бюро - Търговище. Постигнато е максимално укриване на стоката, така че да няма разлика в килограмите, а с помощта на колегите е установено участие на митнически служител в цялата схема", обясни Светослав Владимиров – главен директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция "Митници“.

Общото тегло на заловената дрога е 401,4 кг. Тя пристигнала с контейнеровоз от Дубай на 7 февруари. 487 пакета хероин били разположени в тайници в контейнери с битумни ролки от иранска фирма. 

Цената на наркотика за целите на досъдебното производство е между 26 и 36 млн. лв., но пазарната й стойност е двойно по-висока, съобщиха от държавното обвинение.

От ГДБОП смятат, че хероинът вероятно не е предназначен за българския пазар.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.